zondag 1 december 2024 | 20:00 - 22:30

Firebrand

Artishock, Steenhoffstraat 46A, Soest
Categorie
Film
Meer info

Katherine Parr, de zesde vrouw van koning Henry VIII, wordt regentes terwijl de tirannieke koning in Frankrijk strijdt. Als hij terugkeert, ziek en paranoïde, moet Katherine vechten voor haar eigen overleven.

Gebaseerd op Queen’s Gambit van Elizabeth Fremantle: de huwelijksrelatie tussen Hendrik VIII en zijn zesde vrouw Catharina Parr en wel de laatste fase van haar tumultueuze huwelijk. Parr was de zesde en laatste vrouw van Hendrik nadat hij een jaar eerder zijn vijfde eega had laten onthoofden wegens overspel. Bijna onderging Parr hetzelfde lot, maar ze ontsnapte. ‘Firebrand’ toont in feite hoe dat kon.

Bij de terugkeer van de koning uit Frankrijk beginnen de poppen te dansen. De radicale katholieke bisschop Stephen Gardiner wil iedereen die neigt naar het protestantisme laten branden wegen ketterij. Omdat Catharina een bewonderaarster is van de protestantste schrijfster en predikante Anne Askew brengt Gardiner alles in beweging om ook de koningin tot de brandstapel te veroordelen. Alleen moet Hendrik nog overtuigd worden. 

Verenigde Staten 2023, 120 minuten, regie Kamir Aïnouz foto The Searchers

Kijkwijzer: vanaf 16 jaar, geweld, grof taalgebruik

Delen op